Onderweg naar onafhankelijkheid

Met al anderhalf jaar op de teller in mijn huidige baan en de steeds sneller naderende verhuisdatum, heb ik het gevoel dat er in mij ook iets is veranderd. Een besef dat ik onafhankelijker wil gaan leven. In dit kader heb ik wat afspraken met mijzelf gemaakt. Ga je mee op mijn zoektocht naar autonomie en onafhankelijkheid?

1. Financieel gezonder worden

Na het doorlopen van mijn doelen, heb ik vastgesteld dat één groot obstakel mij in de weg staat van het behalen hiervan, namelijk: geld. Ik besef me dat dit enorm materialistisch overkomt, maar financiële onafhankelijkheid is voor mij een grote waarde in het leven. En god, wat ben ik hier slecht in. Iedere week neem ik mij voor om te besparen op coffee to go‘s, maar ondertussen zie ik mijn barista nog vaker dan mijn beste vriendinnen. Daarnaast houd ik mezelf nog steeds voor dat als ik een kleding item in de sale koop, dat ik daadwerkelijk geld bespaar. Nee, als ik voor m’n dertigste jaar dat huis wil kopen, of die verre vakantie in dat ene luxe resort in de Malediven, dan moet er iets drastisch veranderen in mijn uitgavenpatroon.

  • Een rigider spaarplan volgen

Ik had laatst een interessant gesprek met een vriendin dat ging over financiën, en het verbaasde mij hoe ongemakkelijk ik daarvan werd. Ik denk dat dit ergens te maken heeft met schaamte – gedachten als ‘doe ik het wel goed?’ en ‘Moet ik niet veel meer sparen?’ schieten dan door mijn hoofd. Als ik links en rechts van mij kijk, dan is er ook geen pijl op te trekken. Iedereen heeft zó’n andere levensloop, ik geloof dat er daarom ook niet één vaste regel is die je op iedereen kan toepassen, geen ‘zó hoort het’. Dat is afhankelijk van de situatie, de economische startpositie maar ook de wensen die iemand heeft. Maar, over één ding kunnen we het wel eens zijn – sparen kan nooit kwaad. Zodra je je enige luxe kan veroorloven, zoals etentjes met vriendinnen en regelmatig nieuwe kleding, dan kan je sparen. Volgens mij is het een vrij open deur – gewoon beginnen. Ik zet een vast bedrag van mijn salaris meteen opzij op mijn spaarrekening, gesplitst in een deel waar ik niet bij kan en een deel waar ik wel bij kan, voor noodgevallen. Daarnaast spaar ik nu met een doel en merk ik dat ik het beter volhoud. En als je die spaarrekening ziet groeien, dan wordt het vanzelf leuk.

  • Lange termijn uitgaven prioriteren

Als ik moet kiezen tussen een nieuw goed matras of een nieuwe Chloé tas, dan hoef ik nog geen seconde na te denken voor ik voor het tweede kies. Er moet een shift plaatsvinden waarbij ik uitgaven die mij meer plezier geven en waar ik meer baat bij heb op de lange termijn. Dat betekent dus iets vaker een Ganni jurk die na een maand alweer uit de mode is laten hangen en meer nadenken: kan ik hier na een langere tijd ook nog van genieten? Dit zorgt voor een set stuk minder sexy aankopen, maar wel verstandigere.

  • Dankbaarheid voelen voor het geld dat ik wél op mijn rekening heb

Geïnspireerd door het boek ‘The Having’ van geldgoeroe Suh Yoon Lee, probeer ik mij te focussen op dankbaar en happy te zijn met wat ik wél heb, in plaats van niet heb. Bij Having gaat het erom dat je een gevoel van rijkelijkheid, vreugde en dankbaarheid oproept op het moment dat je geld uitgeeft. Wees blij dat je een kopje koffie kan kopen, in plaats van je af te vragen of dit wel allemaal een verstandige uitgave is, of dit wel of geen geldverspilling is, of dit niet te duur is. Door deze positieve houding en energie heb je een nieuwe bron van rijkdom. I know, klinkt heel zweverig, maar eerlijk gezegd geloof ik er wel in dat onze attitude een groot verschil kan maken. Rijkdom is namelijk niet alleen te creëren met keiharde knaken op je bankrekening, maar ook met gevoelens.

2. Wellness first

Want, het aloude ‘als je niet van jezelf houdt, kan je ook niet van iemand anders houden’ is wat mij betreft één van de universele waarheden.

  • De 4 energieën in balans houden

Iemand heeft mij ooit geleerd dat wij vier soorten energie hebben: fysieke energie, mentale energie, emotionele energie en spirituele energie. Ik moet zeggen dat dit best indruk op mij heeft gemaakt. Sindsdien ben ik bewust bezig met het in balans houden van deze vier.

  • Fysieke energie spreekt voor zich; dit gaat over gezond eten, bewegen en goed voor jezelf zorgen. Van alle 4 is deze er denk ik bij mij het slechtst aan toe – ik kan écht wel wat minder leven van UberEats en Deliveroo en heus wat vaker naar de sportschool gaan; wordt aan gewerkt.

  • Het verschil tussen mentale, emotionele en spirituele energie is iets lastiger uit te leggen. Mentale energie slaat op jouw mentale gesteldheid; ervaar je veel positieve gevoelens, ben je weerbaar of ervaar je veel anxiety? Ik ben nog vrij zoekende naar manieren om deze op peil te houden – een manier die voor mij goed werkt is door iedere dag ten minste 10 minuten te mediteren met Headspace.

  • Emotionele energie gaat over, doe jij de dingen die jij leuk vindt of die jou een doel geven in het leven? Heb jij het gevoel dat je bijdraagt aan zinvolle dingen? Mijn emotionele energie vervul ik in mijn werk en mijn side projects, zoals deze blog en zelfs af en toe een video spelletje spelen laadt mijn batterij weer op.

  • Spirituele energie gaat over verbondenheid – de tijd die je doorbrengt met familie, vrienden en gelijkgestemden. Heb jij het gevoel verbonden te zijn met iets groters dan jijzelf? En tot slot probeer ik mijn spirituele energie op peil te houden door ten minste 1x per week vrienden én familie te zien of spreken, in de vorm van fysiek af te spreken of ook eens een telefoontje.

  • Ten minste iedere twee weken een 'treat yo self' momentje inplannen

Ik had het er al kort over op Instagram, maar ik maak er nu een punt van om tenminste iedere 2 weken (het liefst iedere week) een momentje puur voor mijzelf in te plannen. Dit kan in de vorm van een facial, een ontspannende massage of een manicure. Maar, ook zeker met minder geld opslurpende manieren, zoals een grote fruitsalade maken voor mezelf of een bad nemen. Ik zie het tegenwoordig echt als een investering in mijzelf: ik door bewust deze momenten in te plannen zit ik beter in mijn vel, waardoor ik weer beter kan presteren op werk en een gezelligere vriendin, maar ook zus, dochter en kleindochter kan zijn.

3. Be unapologetically myself

Deze beslissing is een stuk abstracter dan bovenstaande beslissingen, met véél minder concrete actiepunten. Maar, ik wil iets meer schijt hebben aan de mening van anderen en nog meer mijzelf te zijn. Onbeschaamd. Hoewel ik nog zoekende ben naar de manier waarop, is dit wel een bewuste beslissing die ik heb gemaakt. Dit is denk ik ook iets wat steeds makkelijker gaat als je ouder wordt, maar ook hand in hand gaat met bovenstaande. Hoe meer je van jezelf gaat houden zoals je bent, hoe makkelijker dit wordt. Gewoon, iets meer schijt aan de wereld.

Ben jij ook bezig met zoeken naar autonomie en onafhankelijkheid? Heb jij ook dit soort afspraken met jezelf gemaakt, of heb je tips

Laat het mij weten in de reacties!

   

Vorige
Vorige

September Favorieten: Schmidt's deodorant, Ganni jurk, Milk Make-up & meer!

Volgende
Volgende

New in: Chloé Tess Small