Hotel Review: Mrizi i Zanave
Van uitbundige Albanese bruiloftsmuziek naar enkel de rust en het groen.We verlieten het wervelende Tirana, waar we de bruiloft van mijn schoonbroer hadden, en verruilden de drukke stad voor de natuur in het noorden.
De perfecte plek voor het staartje van onze vakantie: Mrizi i Zanave. Ons hoofd nog vol van het feest, het samenzijn met familie en vrienden en de zwangerschap, reden we het brede erf op. Rijen druivenstokken en moestuinen strekten zich uit aan weerszijden van de weg. De geur van boerderij en geitjes vermengde zich met die van verse kruiden. Aan alles voelde je: hier wordt met liefde gewerkt.
Mrizi i Zanave staat bekend om het farm-to-table concept. Als je typisch Albanees wilt eten, dan kan dat hier. Hun motto is "Think Globally, Eat Locally" en ze produceren het meeste van hun menu op hun 20 hectare eigen grond: kazen, jams, conserven, wijn, groente en fruit.
We verbleven in de family room, die voor ons tweetjes eigenlijk te groot was, maar de enige kamer die nog beschikbaar was. Vanaf het balkon hadden we prachtig uitzicht over de grond van Mrizi i Zanave. Het bed was prima, de badkamer voelde wel verouderd aan en was toe aan een opknapbeurt.
Het hoogtepunt hier is het diner. We schoven rond zonsondergang aan een tafeltje onder de met druivenranken bedekte pergola. Toen de zon achter de bergen zakte, zorgden de grote hoeveelheid lampjes voor een romantische sfeer.
De vriendelijke serveerster hield perfect rekening met mijn zwangerschap. Ze vroeg “wat heb je in je hand?” waarop ik “mijn telefoon?” antwoordde en ze ontzettend hard moest lachen. Wist ik veel dat het een Albanese uitdrukking was om te vragen wat het geslacht van onze baby is! Het zorgde voor een warm moment.
Er waren geen gedrukte menu's. Alles hangt af van wat er die dag beschikbaar is van de boerderij. Het menu verandert 4 keer per jaar met de seizoenen. We kozen voor het menu. Als welkomstdrankje kregen we een verse granaatappelsap, die de smaakpapillen goed wakker schudden.
We genoten van de borrel broodjes en de heerlijk smakende kaasjes. Het moeilijkste was kijken naar de huisgemaakte vleeswaren en prosciutto die ik helaas moest laten staan. Mijn favoriete gerecht was de geroosterde geit. Dubbel, omdat we bij aankomst zo lief waren begroet door de geitjes. Maar dit is de realiteit van farm-to-table: respect voor het dier betekent ook connectie met het voedsel wat je tot je neemt, en diepe dankbaarheid en waardering voor wat het ons geeft.
De blijde schock kwam bij het afreken. Voor slechts €26 per persoon hadden een 4 gangen genoten met verse, lokale ingrediënten en wijn - Thijs dan, ik hield het bij watermeloen sap.
De volgende ochtend liepen we hoopvol het ontbijt binnen, en dat stelde geen moment teleur. Voor ons lag een uitgebreid buffet van vers fruit, een grote hoeveelheid aan geperste sappen, rijstevlaai, heerlijke kazen en yoghurt van de koeien, jams, roerei van verse eitjes door de kippen op het terrein gelegd…
De hele dag hebben we gespendeerd in het bijbehorende café, waar we boeken lazen in de zon en iced lattes bestelden. Het was de perfecte “slow living” en precies wat ik nodig had om de knop in mijn hoofd om te zetten, van rennen naar rust. De perfecte plek voor onze laatste vakantie met zijn tweetjes. Al droeg ik ons derde reisgenootje natuurlijk al bij me. In de stilte van Mrizi i Zanave voelde ik voor het eerst écht wat er ging komen: niet alleen een baby, maar een compleet nieuw hoofdstuk van ons leven.