Nieuw geldsysteem: alles op één hoop

Er is veel veranderd sinds de laatste financiële update op deze blog. Namelijk, sinds dat ik ben gaan samenwonen, heb ik een compleet ander geldsysteem.

Hierdoor behaal ik sneller mijn financiële doelen. Ik deel dit systeem graag met je ter inspiratie.

Het gaat als volgt: in plaats van dat we allebei wanneer vanaf onze persoonlijke rekening een bedrag overmaken naar onze gezamenlijke rekening, storten we nu rechtstreeks ons volledige salaris hierop. Met andere woorden: we gooien ons geld op één grote hoop.

Van die grote hoop betalen we onszelf "zakgeld". Eén ieder krijgt hetzelfde bedrag, en van dit geld kunnen we zaken voor onszelf kopen.

Al het andere betalen we van de gezamenlijke rekening. Maar dan ook écht alles. Alle vaste lasten (zowel persoonlijk als gezamenlijk), abonnementen, boodschappen, mijn ledencontributie van de Rotterdamse manege en Thijs z'n 25 kilo aan bakmeel betalen we dan van de gezamenlijke rekening.

Dit systeem werkt prettig om een aantal redenen:

  • Gelijkheid. Waar er één partij wellicht meer verdient dan de ander, voelt dat hier gelijkwaardiger omdat je even veel zakgeld krijgt.

  • Het sneller behalen van onze doelen. Het sparen en beleggen gaat een stuk sneller dan als we dat enkel voor onszelf apart zouden doen, omdat we onze krachten bundelen en focussen.

  • Minder schuldgevoel om bepaalde zaken voor onszelf te kopen. Immers, het zakgeld is echt van onszelf en kan aan de gekste dingen worden uitgegeven.

Een echt nadeel heb ik nog niet ondervonden. Af en toe stellen we elkaar de vraag of deze aankoop nou echt van de gezamenlijke rekening gedaan moest worden, of van ons eigen zakgeld. Maar, ook daar gaan we flexibel mee om. We gunnen het elkaar - dan koopt Thijs weer een te dure snijplank bij Kookpunt, of haal ik een prijzige vaas bij ‘s Zomers bloemen. We nemen het niet heel nauw en vaak doen we aankopen waar de ander ook weer plezier van heeft.

Verder sparen en beleggen we gewoon vrolijk door.

Mijn focus ligt op het aanvullen van mijn persoonlijke rekening en ik beleg niet verder voordat dit doel is behaald.

Onze focus ligt bij het sparen voor een huis. En dankzij dit geldsysteem zijn we hard op weg om dit doel te behalen.

Meer lezen over financiële onafhankelijkheid? Lees ook eens mijn vorige artikelen.

Vorige
Vorige

72 uur meidenweekend in Gent

Volgende
Volgende

Tip: eten bij Fermin