Dineren en slapen in het bos bij Zeven

Wat doe je als je vriend jarig is, hij van natuur én van lekker eten houdt? Dan geef je hem een diner bij Zeven cadeau! Niet zomaar een diner, maar een complete beleving. De boskeuken van Zeven staat namelijk middenin het landgoed Quadenoord, waar je alleen komt na een fikse wandeling door akkers en bossen. Het diner is alleen te boeken inclusief overnachting in een luxe tipi! Hoe dat was? Lees maar mee!

Middenin de wildernis

Vlak voor ons bosavontuur begon, kregen we de instructies per mail toegestuurd. Parkeer je auto hier, neem de derde afslag daar, loop dan over zanderige wegen… Een leuke wandeling waardoor je meteen ontkoppelt van de dagelijkse sleur en in de juiste stemming komt. Hier hebben we dan ook de tijd genomen om de omgeving in ons op te nemen: de zonneschijn over de akkers, de bloemen in de velden, de stilte.

Bij aankomst werden we vriendelijk onthaald met een glaasje water. Dat was nodig, want de zon scheen fel. We werden begeleid naar onze tipi waar we zouden overnachten. Onderweg werd ons verteld over de geschiedenis van het landgoed en werden we gewezen waar de toiletten (een soort houten dixies) en de douches (een luxere variant) waren.

Een zelfgebouwde boskeuken

Eenmaal onze spullen in de tipi gelegd, konden we naar de boskeuken gaan om een borrelkist op te halen. We maakten kennis met de chef Joris, zijn maître Mathieu en kok Manon. Het warme ontvangst creëerde een intieme sfeer, het voelde alsof je bij een stel vrienden op visite kwam om te eten. Glunderend vertelden ze hoe de bijzondere boskeuken gebouwd, met hout uit eigen bos. We kregen zelfgemaakte aardbeien limonade (ongefilterd, met van die lekkere pulp) en liepen met de buit terug naar de tipi.

We ploften neer in de stoeltjes bekleed met schapenvacht. De borrelkist was gevuld met lokale lekkernijen: camembert, paté van hert, kalfslever gemarineerd in wijn en heerlijke opgeklopte boter. Ontspannen wachten we in de zonneschijn tot het diner begon. Door de wachttijd konden we echt even vertragen en rust ervaren.

Pure smaken van lokale ingrediënten

Rond 18:30 liepen we terug naar de keuken. Met een glaasje bubbels proostten we nog even in de zonneschijn op elkaar, en namen toen plaats aan de tafeltjes. Het vuur in de keuken stond al te loeien toen we de eerste amuse kregen: asperge van de barbecue, geitenkaas en balsamico.

De eerste gang was een frisse soep van geblancheerde look, prei en bloemetjes van ossentong (die een komkommer achtige smaak hadden). De soep was heerlijk en romig. Alle gerechten zijn gemaakt van hyper lokale ingrediënten van gepassioneerde leveranciers, die de chefs buiten de weekenden om bezoeken.

Smakelijk avontuur onder de sterren

Vervolgens komt de tweede gang: jonge prei gegrild in eigen sappen, een 63 graden eitje en een vinaigrette van mosterd. De zurige vinaigrette compenseert fijn het vettige eitje.

We gaan door met de derde gang, mijn favoriet: steak tartaar! Deze is gemaakt van reebok van de lokale wildslager met daarbij amandel mayonaise en Chinese bieslook. We besluiten een flesje rode wijn te bestellen.

Als de volgende gang wordt geserveerd schrik ik eerst even: het is een ode aan mijn minst favoriete groentes. Doperwten, kapucijners en tuinbonen. Angstig neem ik een hap, maar de twijfel verdwijnt. Wat is dit lekker! De komkommer die erdoorheen zit is een frisse tegenhanger, en de gefrituurde broodkruimels en spekjes ertussen maken het een heerlijk gerecht.

Genieten

Dan arriveert de vijfde gang: geflambeerde spitskool in een kaassausje van tallegio en blad van eeuwige moes. Weer die juiste balans tussen fris en hartig. De spitskool smaakt haast naar een wentelteefje doordat deze is gebakken in een mix van mascarpone, ei, kaneel en nootmuskaat.

Het hoofdgerecht arriveert: stierenvlees van het vuur, gewokte Chinese kool met een chilipepertje, gefrituurde salie en een jus van het karkas van de stier. Wat is dit lekker! Tot ons genoegen krijgen we nog wat meer vlees, omdat er over was. Inclusief een broodje om die overheerlijke jus mee op te dippen.

De tipi in rollen

Al helemaal soezig van de wijn wordt het toetje geserveerd: een vers gebakken madeline, vanilleijs met dennenextract, de zoetste aardbeien ooit en gekarameliseerde hazelnoot. We willen nog niet dat dit feest eindigt en bestellen nog een dessert wijntje.

Met nog een theetje en de friandises (rabarbertaart, dadels en vijg) gloeien we na onder de sterrenhemel. Met tevreden blik en volle buiken rollen we zo ons bed in de tipi in.

Ontwaken met vogelgezang

Vroeg in de ochtend worden we gewekt door een vrolijk vogelzang orkest. In het donker durfden we niet meer te douchen, maar nu de dag is aangebroken wagen we ons naar het douchegebouw. Door het gat in het dak kijken we naar buiten terwijl het warme water over ons heen stroomt. Wat een fantastische ervaring!

Nog enigszins wazig van de alcoholische versnaperingen van de avond ervoor schuiven we aan voor het ontbijt. We kiezen de zoete pannenkoeken met chocolade, pecannooten, aardbeien en kwark. Door de kop koffie valt de laatste brakheid van ons af en kunnen we met frisse moed aan de terugwandeling beginnen.

Wat een fantastisch avontuur was dit. We hebben zo ontzettend genoten! Deze bijzondere ervaring kan ik iedereen aanraden. Al moet je het niet erg vinden om naar de WC te gaan in een houten buitenhuisje.

Vorige
Vorige

Parijs 2022

Volgende
Volgende

Vlog: Naar Modena om te eten bij Osteria Francescana