10 lessen uit mijn solo reis naar Bali

1. Samen reizen is leuker

Ja, ik kan goed met mezelf. En ja, het is heel fijn om niet te hoeven overleggen over de dagbesteding. Maar toch. Ik vind het leuker om reiservaringen te delen met mensen. Ik moest mij inhouden om niet constant het thuisfront te appen met alles wat ik aan het doen was. Dus, ik was blij dat het retreat in Lovina begon, zodat ik een fijne groep mensen om mij heen had om alles mee te delen. Ja, solo reizen is leuk. Maar ik vind het toch better together.

2. Je omstandigheden bepalen niet je geluk

Tijdens het retreat bezochten we een familie van mandjesmakers. Ze leefden ongelofelijk simpel, maar hadden toch de grootste rijkdom die je maar kan bedenken: verbonden met elkaar, met de natuur en een leven in het nu. De warmste glimlachen in Bali van mensen die het minste hadden. De cultuurshock hier terug in de Westerse wereld is groot!

3. Triggeren doe je zelf

In het verlengde van hierboven: je kan niets, maar dan ook niets verwijten aan omstandigheden. Ja, oorzaken kunnen bijdragen aan het triggeren van jezelf, maar het is alsnog jijzelf die het doet. Doodeng om je eigen demonen aan te kijken, maar daarna zó bevrijdend.

4. Zonder financiële blokkade neem ik elke dag een massage

In Lovina kost een massage zo’n zes euro voor een uur, dus nam ik iedere dag een massage. Oh, wat genoot ik hiervan! Bovenop de massages genoot ik ontzettend van alle spa behandelingen! Pedicure voor tien euro, een gezichtsbehandeling voor zes...

5. Wie ik ben

Gevoelig, verbindend, mooi, en zó krachtig.

6. Mangosteen, salak en pitaya is lekker

Jackfruit, zuurzak en durian iets minder. Dit leerde ik tijdens een proeverijtje van het lokale fruit. Zó leuk, dit ga ik voortaan op elke reis doen!

7. Je hoeft het niet alleen te doen

Een community van gelijkgestemden om je heen is helend. Samen met de vrouwen in het retreat deden we een V-steam. Daar kwam een oergevoel naar boven, alsof we dit al jaren samen zo deden. Het gevoel van gemeenschap en “we doen het samen” was ongekend. Zelfs toen ik op de heenreis mijn overstap miste in Kuala Lumpur (wat uiteindelijk een blessing in disguise bleek), kreeg ik support van mijn geliefden thuis. De verbondenheid die te voelen is op Bali is groots.

8. Werken op afstand is goed te doen

Zelfs met een tijdverschil van zes uur! De werkdag op Bali begon voor mij om 15:00 en eindigde om 23:00, wat correspondeerde met 9 tot 5 in Nederland. Toegegeven, ik had het niet twee weken vol kunnen houden, maar hé, het werkte. Een leuke ervaring die potentieel deuren opent naar andere remote werken tripjes!

9. Snorkelen is leuk

Er waren veel “eerste keren” deze reis, zo ook snorkelen. Oh, wat is dit leuk! Toegegeven, je duikspullen moeten wel goed zitten (de tweede keer besloeg de duikbril steeds en dat was wel echt significant minder leuk), maar het is zó bijzonder om te zwemmen temidden van koraalriffen en kleurrijke vissen. Het voelde dankbaar om onderdeel te mogen zijn van de onderwaterwereld.

10. Georganiseerde reizen zijn fijn

Een onverwachte leukigheid: hoe fijn was het, dat er niet nagedacht hoefde te worden wat we gingen doen voor ontbijt, lunch, avondeten en welke activiteiten je gaat doen? Onverwacht, omdat tripjes plannen toch wel is wat ik héél leuk vindt. Maar doordat alle randvoorwaarden van de vakantie wegvielen, kon ik volledig focusen op het proces. Wat was dat fijn!

Bonus: koop geen vliegtickets meer met een uur overstaptijd

Het is genoeg, na de zoveelste keer mijn overstap missen door een vertraagde binnenkomende vlucht ben ik het helemaal zat. Nooit meer de kopzorgen die een korte overstaptijd met zich meebrengt. En als je bijvoorbeeld moet overstappen op Changi airport in Singapore is het al helemaal feest.

 

 

 

Vorige
Vorige

Betoverd door Bali: hoogtepunten en tips

Volgende
Volgende

Zussenweekend in Kopenhagen