Azië Japan Kyoto Reizen

Kyoto 2019 – Shiba Café, een gouden tempel, herten aaien in Nara en meer!

Na onze twee weken in Tokyo reisden we naar Kyoto om daar nog een week te mogen spelen. In dit deel vertel ik je alles over onze avonturen in deze prachtige stad, inclusief mijn favorieten en aanraders!

Daar gaan we dan! Op naar Kyoto. Vanuit Tokyo namen we de bullet train (Shinkansen) naar Kyoto. Deze hypermoderne train kan een maximumsnelheid van maar liefst 320 kilometer per uur bereiken! De reis naar Kyoto duurde ongeveer 2,5 uur, maar de tijd vliegt voorbij. Wij zaten aan de goede kant van het reinstel, want vanuit onze zitplaatsen hadden we zicht op de mount Fuji, maar helaas was het wat bewolkt toen we gingen reizen dus heel veel van deze grote vriend hebben we niet mogen zien.

Kyoto heeft ont-zet-tend veel winkels die zich specialiseren in traditionele Japanse goederen, zoals kaligrafie, keramiek, thee maar ook kleding als kimono’s en tabi sokken (je weet wel, van die sokken met teentjes erin). Mijn favoriet is het Japanse servies, ik wilde alles meenemen in mijn koffer.

Maar ook voor de moderne shopper is er meer dan genoeg te vinden. Het centrum van Kyoto is zó fijn! Ondanks dat de stad een gigantische geschiedenis heeft, kan je merken dat het stadscentrum vrij nieuw is en helemaal ingericht op het heden. Wat ontzettend fijn is aan het centrum is dat aan weerszijden de straten overdekt zijn, zodat zelfs al het regent je kan genieten van de mooie winkels. Kyoto heeft veel traditionele winkels, maar het centrum heeft plaatsgemaakt voor moderne warenhuizen en luxe merken. Bijvoorbeeld de donutwinkel hierboven waar alles ingericht is voor de perfecte Instagram foto. Er was ook een gi-gan-tische Pokémon Center, die echt nét een paar dagen geopend was!

Mijn vriendinnetje Kaihuai wilde heel graag naar het Mameshiba café, een hondencafé waar je tijdens je drankje kan spelen met Shiba honden! Heel eerlijk, ik had na afloop wat gemengde gevoelens en ik denk dat dit alleen leuk is als je echt geobsedeerd bent met het ras. Ik kreeg gelukkig de indruk dat de honden goed verzorgd werden – ze hadden een gezonde blik en mooie glanzende vacht, en er was veel aandacht voor de omgang. Zo mocht je de honden absoluut niet optillen en alleen aaien als ze uit zichzelf naar je toe kwamen. Bij het kopen van de tickets werden we op de hoogte gesteld dat de honden verlegen kunnen zijn en interactie niet gegarandeerd is. Maar, nog steeds heb ik altijd een beetje mijn vraagtekens bij dit soort dingen en of het écht goed is voor de beestjes. Gelukkig waren de hondjes toen wij kwamen actief en kwamen ze op de gasten af. Kom hier niet voor de drankjes, want die worden geserveerd uit een automaat.

Nishiki Market is een overdekte food market en wat mij betreft een echte must see wanneer je in Kyoto bent. Hier is zó veel eten, zó veel geuren en kleuren om te ontdekken. De keuze in deze enorm lange winkelstraat is reuze en je zou hier makkelijk uren kunnen ronddwalen en proeven van al het lekkers. Prachtig om te zien! Voedselwaren als zeekomkommer, matcha ijs, sashimi, maar ook andere winkels voor bijvoorbeeld eetgerei en hoogwaardige Japanse keukenmessen (Aritsugu) die je ter plekke kon laten graveren. Spijt dat ik die niet mee heb genomen! Het bijzondere is dat je eigenlijk niet mag lopen met je eten; er wordt verwacht dat je het eten nuttigt bij het kraampje waar je het het gekocht, en je afval dan weer teruggeeft aan de verkoper. Want, er zijn wederom geen prullenbakken te bekennen.

Wat ik zó ontzettend gaaf vind aan zowel Tokyo als Kyoto is het grote contrast tussen nieuw en oud dat je op iedere straathoek vindt. Rechts sleutelhangers met plastic food, hoe leuk?!

Deze prachtige winkel is die van Hakuhodo make-up brushes. Yes, je leest het goed: make-up brushes! Dit is één dan de meest fancy winkels die ik ooit heb mogen betreden. De borstels zijn geïnspireerd op kalligrafie borstels e zijn weer een voorbeeld van de Japanse vakkundigheid.

Fushimi Inari-Taisha

 

 

De Fushimi Inari Shrine is beroem voor de duizenden rode ’torii’ poortjes, die zich uitstrekken over paden die leiden naar het bosrijke top van de heilige berg Inari. Het is één van de belangrijkste (en wat mij betreft de mooiste) heiligdommen gewijd aan Inari, een god in de Shinto religie. Dit was zó magisch! Hoewel het toen wij gingen erg druk was, deed dit niet af aan de prachtige sfeer die er hing. Als je hier loopt voel je gewoon de geschiedenis tot in je kern. Ontzettend indrukwekkend om te zien. De klim naar de top is heel goed te doen, wij deden het in ongeveer twee uur.

Ondanks de drukte lukte het ons om toffe foto’s te maken, door steeds onze momenten te kiezen. Wel next-level, hoor. Een beetje dedication voor de mooiste foto is vereist. Maar, hoe hoger je komt, hoe rustiger het wordt. Het deed me zó denken aan deze magische scène uit de film Memoirs of a Geisha, ken jij die ook? Ik had tijdens de hele wandeling de soundtrack in mijn hoofd!

Als je het pad loopt zie je ook ontelbaar veel beelden van vossen. De vossen zijn volgens de Shinto religie de boodschappers van de goden. Er hing zó’n bijzondere, bijna spookachtige sfeer. Heel bijzonder om mee te maken. Het was soms alsof de beelden ogen hadden, die je nakeken als je het pad op liep…

Kinkaku-ji (The Golden Temple)

 

 

Onze volgende bestemming is de Golden Temple, Kinkaku-ji! Een prachtige gouden tempel omringd door een beeldschoon park. Hoewel de drukte enorm was, konden we nog steeds (met minimale moeite) prima mooie foto’s maken.

De zon scheen fel toen wij gingen, wat zorgde voor een adembenemende weerspiegeling van de tempel in het water. Je kan niet in de tempel zelf komen, er is een looproute om de buitenzijde heen die je moet volgen (een beetje zoals bij de Ikea).

Nara

 

 

Nara ligt op een steenworp afstand van Kyoto en was de eerste voormalige hoofdstad van Japan en heeft dus een ontzettend rijke geschiedenis, wat zich vertaald in ontzettend veel eeuwenoude tempels en bezienswaardigheden. Maar, er is ook een andere reden waarom het stadje zo bijzonder is: in het Nara park lopen ontzettend veel wilde herten die gewoon tussen de mensen lopen!

De herten in Nara hebben een status; ze worden namelijk gezien als boodschappers van de Goden. Ze zijn echt de trots van de inwoners van Nara, en dat is te merken! De dieren zijn zelfs in de putdeksels gegraveerd. De herten zijn zó gewend aan mensen dat ze helemaal niet schuw zijn. Je kunt ze speciale deer crackers voeren (waarvan de opbrengst weer gaat naar het behoud van het park) en sommige herten hebben zelfs geleerd om te buigen voor de crackers!

Hoewel de herten ontzettend lief en schattig zijn, blijven het nog altijd wilde dieren. Ze kunnen dus nog steeds bijten of schoppen! Vooral als ze denken dat je crackers hebt om ze te voeren kunnen ze vrij opdringend zijn. Hier werd overal in het park voor gewaarschuwd, maar wel iets om op te letten met kinderen.

Arashiyama Bamboo Forest

View this post on Instagram

Gisteren bij de Arashiyama bamboo grove. 🎋🎋

A post shared by MAAIKE FONTEIN (@maaikefontein) on

 

 

De Arashiyama Bamboo Grove is – de naam verklapt het al – een heel bijzonder bos dat volstaat met metershoge bamboe, waar je doorheen kunt lopen. Het is zó magisch om omringd te worden door de dichtbegroeide bamboe, het is echt alsof je in een andere wereld zit. Of in een ninja-film.

Hoewel het woord ‘bos’ een groot woord is; de oppervlakte van Arashiyama is klein, dus verwacht niet dat je er uren doorheen kunt struinen. Het is meer een pad waar je in een half uurtje wel doorheen bent gelopen. Absoluut een toeristische trekpleister, maar zeker een bezoek waard.

Toji Temple

Tot slot hadden we het geluk dat onze AirBnB op vijf minuten loopafstand van de Toji tempel gelegen was. De Toji tempel is de hoogste en één van de oudste tempels in Kyoto. De pagode is gelegen in een beeldschone tuin. Daarnaast is er iedere week een lokale markt bij de tempel, waar je tweedehands goederen, lekker Japans eten en souvenirs kunt kopen. Hier zijn we heel kort doorheen gelopen, maar helaas moesten we ons vliegtuig halen terug naar Nederland.

Zo komt er een einde aan mijn reisverslag! Ik zou je eerlijk niet kunnen zeggen welke stad ik leuker vond; ik vond Kyoto en Tokyo allebei fantastisch om andere reden. De steden zijn ook zó anders! Ik vind het appels met peren vergelijken; oud met nieuw, modern met traditioneel. Al met al was het een prachtige reis die ik nooit van mijn leven zal vergeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *