Persoonlijk

Antiracisme

Het is een privilege om te kunnen leren over racisme, in plaats van het dag in, dag uit first-hand te ervaren. Één van mijn grootste gelukspunten in mijn leven is mijn diverse vriendengroep. Ik ben dankbaar dat zij mij al van jongs af aan de realiteit van racisme hebben laten zien.

Een eyeopener voor mijzelf was dat het er niet om gaat hoe ik mij voel – ik voel mij geen racist. Maar, mijn gevoel doet niet af aan het feit dat ik met een witte kleur ben geboren en daar verder geen nadelen aan ondervind. Mijn huidskleur zorgt ervoor dat ik een goede positie heb in de maatschappij. Ik begrijp dat van alle worstelingen die ik in het leven zal ondergaan, mijn huidskleur daar in ieder geval niet één van zal zijn. En zolang witte mensen zich dit niet beseffen, kan het probleem van ongelijkheid niet worden opgelost.

Nieuwe inzichten komen door demonstraties, discussies en open staan voor verandering. Ik zie deze zaken als een steen die in de rivier wordt gegooid, waardoor de rimpelingen in het water steeds groter en groter worden. Hoe meer stenen er gegooid worden, hoe meer rimpelingen, en uiteindelijk zal de koers van de rivier veranderen. Met deze gedachtegang ben ik naar de anti-racisme demonstratie in Rotterdam geweest, om samen met mijn broeders en zusters op te staan tegen racisme.

Mijn uitgangspunt in het leven is dat de meeste mensen deugen. Daarom geloof ik dat mensen kunnen veranderen. Misschien niet met dezelfde snelheid als anderen, of misschien niet met de gewenste snelheid. Maar, zolang de boodschap wordt verkondigd en mensen open staan voor groei, geloof ik dat verandering mogelijk is. Mensen die een aantal jaar terug nog dachten dat zwarte piet geen racisme is, zie ik veranderen. Voortschrijdend inzicht is a beautiful thing.

Dit is slechts het begin. Ik heb geleerd dat het niet genoeg is om geen racist te zijn. We moeten actief anti-racist zijn. Ik wil mijn solidariteit actief tonen door te veranderen en te groeien. Daarom heb ik besloten om het volgende te gaan doen:

  1. Ik ga mij meer uitspreken wanneer ik racisme hoor in mijn naaste omgeving. Ja, ook op die saaie kringverjaardag en ook wanneer ik het achter mij hoor in de supermarkt. Misschien een kleine steen in een enorme rivier van onwelwillendheid – maar elke steen is er één.
  2. Meer leren en inlezen over racisme. Ook al ben ik me ervan bewust dat ik het nooit volledig zal begrijpen, het minste wat ik kan doen is mij verdiepen en vragen te stellen. Begrijpen hoe ik mijn verantwoordelijkheid kan nemen is het doel. De eerste boeken die ik ga lezen:

Daarbovenop wil ik ook doen wat ik het liefste doe: mooie merken en producten delen, specifiek ondernemingen zwarte mensen. Waarom ik dit wil doen is niet puur en alleen omdat het merken van donkere mensen zijn. Ik wil deze ondernemingen delen omdat ik oprechte bewondering heb voor wat deze mensen doen, waar zij voor staan en de producten die zij verkopen. Daarnaast vind ik het belangrijk om niet straks terug te gaan naar de status quo als de storm weer wat is gaan liggen, maar om actief met mijn geld deze ondernemingen te blijven steunen.

Liha Beauty

Dit beeldschone beauty merk is een mix van Afrikaanse roots en Britse attitude. Luxe natuurlijke en veganistische schoonheidsproducten in de klassieke Yoruba-tradie. De producten worden handgemaakt in kleine batches. De verpakking zijn duurzaam. Denk: shea- en kokosboter, oliën en crèmes verrijkt met o.a. cacao en tuberoos. Ik wil al een tijdje hun Idan olie en de prachtige geurkaars proberen!

Brother Vellies

Één van de mooiste winkels in New York. Brother Vellies verkoopt luxe accessoires die handgemaakt zijn door ambachtslieden uit Ethiopië, Kenia en Marokko. De traditionele Afrikaanse ontwerptechnieken worden levend gehouden. Hun schoenen zijn om voor te sterven… ik bedoel, check die laarzen! Unieke en kwalitatief hoogwaardige stukken die voor altijd in je garderobe zullen blijven.

Hilton Carter

Ongelofelijk dat ik pas de afgelopen week Hilton Carter heb ontdekt! Hilton Carter is een geweldige plant- en interieur stylist, die workshops plantenverzorging geeft (nu doet hij dat online)! Daarnaast heeft hij 2 prachtige boeken over plantenverzorging en plantstyling geschreven die hoog op mijn lijstje staan. Ik heb een aantal van zijn video’s bekeken waarin hij verzorgingstips deel en ik ben nu al verslaafd aan zijn enthousiasme en uitgebreide plantenkennis.

TOVE

Ik ben compleet verliefd geworden op dit moderne, vrouwelijke kledingmerk. TOVE (het Deense woord voor kracht en schoonheid) maakt tijdloze kledingstukken in Londen met de meest luxueuze stoffen. Oh, wat ik er niet voor zou geven om zo’n beeldschone jurk in mijn kast te hebben hangen. In één woord, PRACHTIG!

Pat McGrath

Als je ook maar een klein beetje van beauty en make-up houdt, dan MOET je Pat McGrath kennen. Zij is één van de meest invloedrijke visagisten van deze tijd. Haar werk is pure kunst en is bij menig couture show te bewonderen. Daarnaast heeft ze haar eigen make-up lijn die zeer lovende kritieken krijgt. Doe jezelf een plezier en bekijk haar looks!

KLUR

Nog zo’n prachtig beautymerk dat staat voor schone, ethische en inclusieve schoonheid. KLUR is opgericht door Lesley Thornton, een schoonheidsspecialiste die zich al decennium bezighoudt met huidgezondheid en gepersonaliseerde schoonheidsbehandelingen. De producten zijn gemaakt van botanische ingrediënten en van hoogwaardige kwaliteit. Hun recensies gaan door het dak. Ik wil ontzettend graag de body oil en de repair serum proberen.

HarperIman Dolls

De leukste, handgemaakte poppen van zwart linnen. Ik zou heel graag één van deze aan mijn dochters geven – ze zijn zó goed gemaakt! Representatie en jezelf terug kunnen zien is ontzettend belangrijk. Dit is een broodnodig signaal voor jonge zwarte kinderen dat ze alles kunnen worden waar ze van dromen.

Candle Salon

Deze beeldschone, luxe geurkaarsen worden gemaakt door deze prachtige dames. In hun winkel in Amsterdam worden de kaarsen met de hand gegoten en in kleine oplages verkocht. Zeg nou zelf, deze geurkaarsen zouden niet misstaan op de schappen bij Skins? De kaarsen zijn gemaakt van plantaardige was (dus ook nog eens vegan!) met de beste parfums en etherische oliën, zonder onnodige chemicaliën. Echte Eco-luxe – serieus, what’s not to love? Vergeet Diptyque – mijn volgende geurkaars komt hier vandaan!

Handmade BySanaah

Op deze mooie webshop worden handgemaakte self care producten met Afrikaanse roots verkocht. Het zijn voor spirituele producten bedoeld voor innerlijke rust. Denk aan: salie-sticks, geurkaarsen in kokosnoot, African Black Soap, sheaboter – alles is heerlijk. Daarnaast is het nog eens lokaal want de prachtige producten worden handgemaakt hier in Nederland. Een onderneming die ik ontzettend graag steun.

May and Fay

May and Fay is een prachtige interieur webshop die zijn inspiratie haalt uit natuur en verschillende culturen. Naast mooie interieurproducten zoals vloerkleden, mooie manden, schrijfwaren en kussens verkopen ze ook prachtig behang (dat zeemeerminnen behang!) en posters. De producten worden gemaakt op een eerlijke manier en van duurzaam materiaal zoals papier, katoen, palmbladeren en rotan. Ik ben vooral gecharmeerd van de prachtige producten van Lorena Canals en het vloerkleed in de vorm van een blaadje – I need it in my life!

Beneath Your Mask

Oprichter Dana begon Beneath Your Mask vanuit een zoektocht naar producten die veilig waren, en de schade aan haar huid en haar van haar lupusdiagnose konden genezen. Prachtige, non-toxic beauty producten met ingrediënten die zijn gekozen vanwege hun helende eigenschappen. Ik zou heel graag de Heal Whipped (vegan) Skin Soufflé proberen!

KNC Beauty

Kristen Noel Crawley richtte KNC Beauty op nadat ze lipmaskers ontdekte tijdens een reis naar Tokio, en vervolgend verliefd op de producten werd. Nadat ze zich realiseerde dat de meeste versies van lipmaskers op de markt chemicaliën bevatten, besloot ze zelf een lip treatment te maken die volledig gemaakt was van natuurlijk collageen, rozenbloemenolie, kersenextract en vitamine E. Eye patches in de vorm van een sterretje,  en Supa Balm… Ik wil elk product van KNC beauty proberen!

Play Pits

Sommigen van jullie zijn misschien op de hoogte van mijn mislukte liefdesverhaal met natuurlijke deodorants, maar ik ben ervan overtuigd dat ik The One gewoon nog niet heb ontmoet. Deze natuurlijke deodorants van Play Pits zijn bedacht door werkende moeder Chantel en haar zoon Kameron, voor wie ze natuurlijke deodorants maakte. Een oplossing van een moeder voor kindvriendelijke deodorants zonder onnodige chemicaliën. En met geuren als ‘Suga’, ‘Sunshine’ en ‘Happy’, hoe kan ik (een volwassene) dit weerstaan?

Anita Grant

Nog zo’n prachtig en natuurlijk beauty merk voor huid- en haarproducten, die met zorg voor de ingrediënten zijn samengesteld. Vrij van chemische, schadelijke of onnodige synthetische ingrediënten. Ik heb zelf nog geen producten van Anita Grant geprobeerd, maar als ik de reviews online lees, doen de producten wonderen voor een droge huid en haar. Hoe dan ook, wie kan er een leave-in conditioner genaamd ‘Creamy Café Latte Vanilla’ weerstaan?!

Maya Nije

Een beeldschoon, niche parfummerk dat is geïnspireerd door zowel een Zweedse als een West-Afrikaanse heritage. De parfums zijn van hoge kwaliteit en worden gemengd in kleine batches. Alle formules worden intern bij Maya Nije ontwikkeld en individueel met de hand gebotteld. De verpakking is geïnspireerd op de kleuren van haar familiefoto’s. Hoe kan het dat ik nog nooit van dit merk heb gehoord? Hoe mooi!

Claude Home

De mooiste vintage meubels winkel, gelegen in New York (maar ze doen verzenden!). Het is onmogelijk om Claude Home’s Instagram of website niet geïnspireerd te verlaten.

 

2 Comments Add New Comment

  1. Hangry says:

    Mooi geschreven! En heel knap van je om zo concreet te hebben wat je bij jezelf wilt veranderen. Heel inspirerend en ik hoop dat je hiermee ook vele anderen zal inspireren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *