New In

Niche Zero Review

Niche Zero

Sinds ik een barista cursus heb gevolgd bij de Koffieschool samen met mijn vriend, zijn we op zoek naar een goede koffiebonenmaler. Want, de lekkerste koffie kan je alleen maken van vers gemalen koffiebonen. Onze keuze viel op de Niche Zero, een koffiebonenmaler die in het leven is geroepen als Indiegogo project en zero retention belooft. We telden een luttele €740,- neer. Maakt de Niche Zero de beloftes waar en was hij deze flinke smak geld waard?

Unboxing & Eerste indrukken

Een volledige unboxing en mijn eerste indrukken kan je hieronder in de video zien!

Kwaliteit

In de eerste instantie waren we enorm gecharmeerd door het uiterlijk van de Niche Zero. Vooral het minimalistische design met een simpele aan-uit schakelaar (waardoor het enorm intuïtief werkt) en de unieke houten accenten vonden we mooi. Het is duidelijk dat er goed over het ontwerp is nagedacht, geen detail is te veel. Daarnaast is hij klein en neemt hij niet veel ruimte in beslag. Enige nadeel vind ik dat de koffiebonen niet bovenin kunt bewaren (hier past maar 50 gram in), dit is een opoffering voor het compacte design. Dit kan ook een voordeel zijn wanneer je niet voor lange tijd dezelfde koffie wilt drinken, maar juist tussen koffiebonensoorten wilt switchen.

Daarnaast merkten we al snel dat de Niche Zero goed en stevig is gebouwd. Alle bewegende onderdelen (het transparante klepje, de draaischijf) voelen stevig. Het is duidelijk dat alle onderdelen gemaakt zijn om intensief dagelijks gebruik te doorstaan. In de maler zitten 63mm konische burrs verwerkt van het merk Mazzer, dit zijn echt enorm hoogwaardige burrs die jarenlang mee moeten gaan.

In gebruik

Niche Zero

Het minimalistische design zet zich door in het gebruik van de Niche Zero: simpel en moeiteloos. Allereerst: de maalgraad. Deze is snel in te stellen door simpelweg te draaien aan de bovenste schijf. Ook het kalibreren werkt makkelijk met een aangegeven kalibratiepunt op de bovenkant. Zonder mechanische kliks of vaste stappen draai je soepel naar de maalgraad van zeer fijn naar grof.

Dan: het malen van de koffiebonen zelf. Ondanks het grove geschut waarmee de Niche Zero bewapend is, gebeurt het malen relatief stil. Tijdens het malen popt er af en toe een boontje naar de zijkant, maar dit is minimaal. De laatste stap is om je portofilter op de 58mm grind cup te zeten en deze om te draaien om de koffie over te zetten. Dit past precies en werkt weer moeiteloos, intuïtief, zonder poespas.

Maakt de Niche Zero de beloftes waar?

Niche Zero

Ik denk niet dat er echt zero retention is, maar in ieder geval héél weinig: 0,1 gram op z’n meest. Af en toe, wanneer ik het bovenste klepje iets te enthousiast dicht sla, komt er een beetje koffie mee. Maar, dit valt in het niet vergeleken met andere koffiebonenmalers.

Bovendien is de maling ongelofelijk consistent. De grootte van de koffiekorrel is met wordt met iedere stap consistent aangepast.

Voordelen

  • Mooi en klein uiterlijk
  • Intuïtief en simpel design (maalgraad is makkelijk aan te passen, koffie naar portofilter overzetten is moeiteloos)
  • Hoge kwaliteit burrs en stevig gebouwd
  • Relatief stil
  • Zeer weinig retentie
  • Consistente maling

Nadelen

  • De hoge prijs
  • Weinig capaciteit om koffiebonen in te bewaren (50 gram)

Conclusie

Niche Zero

Ja, de Niche Zero is duur. Ik denk dat het één van de duurste koffiebonenmalers voor thuisgebruik is. Maar, hij is dan ook van de beste kwaliteit. Het is een apparaat dat je dagelijks (meermaals) gebruikt en dat levenslang mee moet gaan. En als je dan de cost per use berekent, valt dit eigenlijk wel mee. Als je het prijskaartje kan en wilt betalen, dan zal je er geen spijt van krijgen. Ik ben in ieder geval groot fan en sinds hij bij ons thuis staat geniet ik er iedere dag van.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *