Animal Crossing: New Horizons Review

Animal Crossing: New Horizons

Ah, Animal Crossing: New Horizons! Wat een fantastisch spel!

Mijn Animal Crossing verslaving is begonnen toen ik nog op de basisschool zat. Het begon allemaal op de Nintendo DS, met Animal Crossing: Wild Word. Honderden uren heb ik in dit spelletje gestoken. Na de DS kwam Animal Crossing: City Folk op de Wii, en daarna het vervolg op de 3DS. Naar mijn mening is Animal Crossing het beste spel in het “sandbox” genre.

Toen het nieuwe Animal Crossing: New Horizons werd aangekondigd werd voor op de Nintendo Switch, was ik dolblij. Animal Crossing is het perfect spelletje voor de Switch. De mogelijkheid om zowel in het groot op TV als onderweg of in je handen op de bank verder te kunnen spelen, is het beste wat de serie is overkomen!

Ook de timing was perfect – terwijl we in Nederland aan het begin van een globale pandemie stonden, konden we via Animal Crossing ontsnappen naar ons rustige eilandje.

Virtuele ontsnapping

Mocht je nog niet helemaal door hebben wat het concept van Anmal Crossing is: in dit spel woon je in een idyllisch dorpje samen met buren, die pratende dieren zijn. Er zijn geen missies de je moet behalen, geen verhaallijn die je moet volgen. Het spel heeft geen einde. Je brengt je tijd in het spel met het doen van activiteiten, waar jij op dat moment maar zin in hebt: fossielen opgraven, onkruid wieden, bloemen water geven, bomen planten, insecten of vissen vangen, theekransjes houden met je buurtbewoners… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat ook bijzonder is: het spel is in realtime. Dat betekent dat er een interne 24-uursklok is die gelijk loopt met de dag. Is het in “het echte leven” 9 uur ’s ochtends, dan is dat ook in je dorpje. Het wordt dus ook ochtend, middag, avond en nacht. Dit heeft invloed op het spel. De winkels gaan bijvoorbeeld om 8:00 open, maar ook om 22:00 weer dicht, waardoor je er dus rekening mee moet houden om bijvoorbeeld op tijd je items te verkopen.

Ook veranderen het weer en de vier seizoenen zoals in het echte leven, en brengt ieder seizoen andere kenmerken met zich mee: in de winter bouw je sneeuwpoppen, in de herfst verzamel je eikeltjes enzovoorts.

Animal Crossing: New Horizons

De regie in eigen handen

Hetgeen wat ik het leukste vind om te doen, is om mijn eiland helemaal in te richten naar mijn eigen hand. Ook heb je een huis dat je kunt upgraden met bells die je verdient (of, veel leuker in het Nederlands: klingels), om dat vervolgens in te richten met de talloze items.

Je eigen karaktertje kan je ook compleet customizen. In New Horizons zijn hier enorm veel nieuwe opties bij gekomen: met tasjes, kapsels, brillen, jurkjes, jasjes, broeken, rokjes, schoenen en sokken… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Daarnaast is er de mogelijkheid om patronen te ontwerpen voor custom kleding of vloerpatronen. Deze kan je ook downloaden, wat ervoor zorgt dat creatievelingen aan de slag kunnen met items die niet standaard in het spel zitten. Dus echt, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Bovendien: er is een belangrijke feature, en voor dit deel specifiek misschien nog wel de belangrijkste: online bij andere mensen op bezoek kunnen gaan. Tijdens de pandemie was het zo fijn om vrienden virtueel op te kunnen zoeken op elkaars eilandje!

Animal Crossing: New Horizons

Zó veel te doen en te verzamelen

Wat ik waardeer aan New Horizons is het rustige sfeertje die mij helemaal in de vakantiemood brengt. Hoewel ik wel echt een stads element zoals de winkelstraat in City Folk of New Leaf wel mis. Wat kan ik zeggen, ik ben een stadsmens!

Het allerleukste aan dit deel: de zeggenschap over het gehele eiland. Voor het eerst kan je het hele eiland vormen naar jouw hand: jij bepaalt waar de bruggen moeten komen, waar het water moet stromen, waar de watervallen moeten komen en waar de kliffen geplaatst moeten worden: Je hebt alles voor het zeggen. Talloze uren heb ik gestopt in het vormen van mijn eiland naar mijn smaak.

Het nieuwe crafting systeem is ook fantastisch en zeer verslavend. De enorme hoeveelheid aan crafting recepten voegen een nieuw verzamel element toe aan het spel, waardoor het lang speelbaar blijft.

Ook de updates die tot nu toe regelmatig uitgebracht worden door Nintendo houden het spel vers. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken. Zo kwam er een update die ervoor zorgde dat je kan zwemmen en duiken in de zee, en zijn er feestdagen zoals “Bunny Day” (het equivalent van Pasen) en seizoensgebonden recepten.

Ik mis nog wel wat van mijn favoriete meubelsets uit de vorige delen, zoals de Gracie Grace sets (mijn favoriet was de “Princess” set). Ik ben blij dat ze de “Mermaid” set ook later in een update nog hebben toegevoegd, dus ik houd nog hoop dat deze later in het spel komt.

Animal Crossing: New Horizons

Conclusie:

Animal Crossing: New Horizons is fantastisch. Het is het perfecte spel om even naar te ontsnappen. Dit is geen spel om in drie avonden weg te binge-en, dit is een spel om iedere dag weer even op te pakken. En dat is bijzonder! Ik heb sinds het spel uit kwam bijna iedere dag wel ten minste 20 minuutjes even op mijn eilandje gekeken. Daarnaast is mijn verzamelings- en perfectioneringsdrang met dit spel tot een nieuw niveau getild – ik moet en zal alle collecties compleet krijgen. Pas op: je raakt verslaafd!

Mijn eiland: Ohana is de naam van mijn eiland, wat een Hawaïaanse term is voor “familie”. Wel zo toepasselijk voor mijn knusse eilandje! Mijn huis is nog niet volledig uitgebouwd en ook mijn eiland is nog niet af. Ik ben uren bezig geweest met de vorm van het eilandje zelf, en nu pas ben ik toegekomen aan decoreren. Er komt nog een appelboomgaard, een café, een strand hoekje…  Dus, nog genoeg plannen om mij voorlopig bezig te houden! Ik zal de voortgang hier blijven updaten.

Townies: Apple, Louie, Kidd, Merengue, Lily, Cleo, Ursala

Favoriete items: Mermaid set, Zodiac set, Ironwood set

Favoriete muziek: Bubblegum K.K., City Folk

Tips:

  • Wees voorzichtig wanneer je voor het eerst de plek van de Town Hall uitkiest – dit gebouw kan je als enige niet meer later in het spel veranderen. Ik wou dat ik dit eerder had geweten!
  • Sparen, niet uitgeven! In plaats van je lening van Tom Nook in stukjes af te betalen, kan je beter Bells in de bank houden tot je genoeg hebt. Zo vang je nog rente op de Bells die op je bank account staan. Gratis geld!
  • Als je vuilnis hebt, dubbele recepten of gewoon items die je niet meer wilt, dan kan je die weggooien door een vuilnisbak buiten te plaatsen. Ik heb de mijne naast Nook’s Cranny gezet.
  • Via deze spreadsheet zijn alle meubels te vinden, goed om te raadplegen als je aan het nadenken bent hoe je het eiland of je huis wilt inrichten!
  • Je kunt het crafting process sneller maken door herhaaldelijk op de A knop te drukken. Je karaktertje zal dan vliegensvlug je recept in elkaar zetten.

Update: Happy Home Paradise

Er is een nieuwe update voor Animal Crossing die mijn verslaving weer compleet heeft aangewakkerd. Happy Home Paradise, de eerste DLC voor het spel, voegt een compleet nieuw eiland toe om te ontdekken. Bij Lottie ga je in dienst bij haar bedrijf “Paradise Planning”, dat de mooiste vakantiehuizen verzorgt voor haar klanten. Voor elke job krijg je toegang tot een enorm arsenaal aan mogelijke meubels en decoratie,  wat enorm je creativiteit naar boven haalt. Voor elk vakantiehuis word  je betaald met “Poki”, een aparte munteenheid die je alleen op het eiland kunt uitgeven voor speciale meubels die je op je eigen eiland thuis weer kunt plaatsen.

Nog een toevoeging waar ik enthousiast over ben: koken! Het crafting systeem is uitgebreid met recepten. Je kunt je eigen ingrediënten verbouwen als graan, suikerriet, tomaten, wortels… het werkt ontzettend verslavend om recepten te unlocken en de gerechten op tafel te toveren. Pancakes, taarten, brood… het ziet er allemaal even schattig uit. Zelfs die irritante sea bass kun je nu op serveren.

Nog iets waar ik heel gelukkig mee ben: het café in het museum is terug! Brewster staat weer 24/7 klaar om de lekkerste koffie te serveren. Met Brewster wordt ook de terugkeer van het verzamelen van gyroids ingeluid, iets wat ik ontzettend leuk vond aan de vorige delen van de franchise.

DIt is slechts het tipje van de ijsberg voor wat betreft de nieuwe updates. Zo is Harv’s eiland geupdate met een marktplaats, zodat je niet langer gebonden bent aan de willekeurige agenda’s van de verkopers als Leif en Redd die je eiland bezoeken, maar ze gewoon kunt opzoeken als je wilt. Verder zijn er nog talloze nieuwe objecten toegevoegd. Genoeg om me weer uren zoet te houden!