Financiën

Van indexbeleggen naar crypto

Toen ik bijna drie jaar geleden begon met werken, ben ik zonder dat ik het mij realiseerde, begonnen met beleggen. Ik kreeg namelijk de kans om mee te doen met het aandelenprogramma van het bedrijf (3 + 1 aandeel gratis). Ergens in de verre verte klonk het wel als een goed idee, dus ik deed mee. Bovendien werd het automatisch van mijn salaris afgeschreven (dus ik had niet het gevoel dat het geld echt van mij was). En: alle collega’s van de finance afdeling deden er ook aan mee, dus het moest wel een goede move zijn. Ik had niet echt een doel. Een jaar geleden is daar verandering in gekomen.

Waarom ik meer risicovol beleg

Bijna een jaar geleden ben ik bewust aan de slag gegaan met beleggen omdat ik:

  1. Passief inkomen wil ontvangen
  2. Geen stress of zorgen wil hebben over geld
  3. Mijn dromen wil realiseren (zoals de lijst met hotels waar ik ooit wil verblijven)

Iedere maand beleg ik een vast bedrag in Meesman’s wereldwijde aandelenfonds, omdat de spreiding hoog is en omdat het passief en automatisch is (met andere woorden: ik hoef er niet naar om te kijken). Daarnaast heb ik een lange beleggingshorizon (minstens 30 jaar), waardoor het geld lang de tijd heeft om rente op rente te verdienen.

Het indexbeleggen ging goed en ik bouwde zelfvertrouwen op. Ik wilde onderzoeken of ik mijn hoofd ook koel kon houden bij grotere schommelingen en meer risicovolle beleggingen. Geïnspireerd door mijn vriend (die een stuk minder risico avers is dan ik) en de podcast Jong Beleggen, opende ik een account bij De Giro om mijn vermogen aan te vullen met losse aandelen. Als anderen het kunnen, waarom ik niet?

Van indexbeleggen naar crypto

Niet veel later kwam daar cryptovaluta bij. Aangestoken door wederom een podcast (Satoshi radio) en mijn vriend kocht ik Bitcoin. Ik heb het er ook al over gehad in mijn nieuwsbrief: een website die mij veel heeft geleerd over cryptovaluta is Lekker Cryptisch, een aanrader voor iedereen die meer over het onderwerp wilt leren. Het was een flinke stap van het veilige indexbeleggen, maar mijn redenen waren duidelijk:

Omdat nul het enige verkeerde getal is. Niemand weet waar het heen gaat met Bitcoin. Maar je kunt je wel blootstellen aan de positieve effecten voor het scenario dat het wel eens over de kop zou kunnen gaan.

Daarnaast is je verlies gelimiteerd tot je inleg (die jij zelf bepaalt), en de mogelijke winst groot.

En de belangrijkste reden: omdat ik niet beleg om mijn boodschappen te kunnen blijven betalen. Nee: ik beleg om een kalfsleren Hermès Birkin tas met gouden hardware te kunnen kopen, en om op vakantie te kunnen gaan naar luxe resorts in de Malediven.

De inflatie voor luxe goederen en huizenprijzen per jaar ligt veel hoger dan de inflatie die voor gebruikelijke consumptiegoederen, namelijk 7%. En mijn loon stijgt niet ieder jaar met 7%. Ik beleg niet om brood, melk en Tony Chocolonely’s te kunnen blijven kopen. Ik beleg om mijn vriend uit eten te kunnen nemen in het beste restaurant ter wereld. Om in de stad te kunnen blijven wonen. Om mijn dromen te waar te maken.

Hoewel indexbeleggen nog steeds het grootste onderdeel van mijn vermogen is, weet ik nu dat een minder passieve aanpak ook voor mij is weggelegd – en vast en zeker ook voor jou.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *