Financiën Persoonlijk

Beginnen met beleggen

Sinds het begin van de coronacrisis en ik veel bezig ben met financiële onafhankelijkheid, ben ik ook gaan beleggen. In deze blogpost vertel ik je mijn uitgangspunten en strategie, en hoe jij ook kan beginnen met beleggen.

Eerst even dit:

Voordat je deze blogpost verder leest, leg ik even de basis regels uit:

  1. Ik ben geen financieel adviseur. Beleggen is niet zonder risico en je kan je inleg (deels) verliezen.
  2. Ik ga ervan uit dat je basis kennis hebt van de beurs.

Nou, vooruit. Ik zal een paar termen uitleggen. Daar gaan we:

Aandelen: als je een aandeel koopt, koop je een klein stukje van dat bedrijf. Jouw geld gaat in het eigen vermogen van het bedrijf en vanaf dat moment deel je mee in de winst en verliezen van dat bedrijf. Voordeel van aandelen is dat je snel winst kan maken, nadeel is dat aandelen volatiel zijn. Als het bedrijf over de kop gaat, ben je je geld kwijt.

Obligaties: dit is een lening die jij verstrekt aan de staat of aan bedrijven. Als de leningstermijn is verstreken, krijg jij je geld terug met een beetje rente. Voordeel is dat het stabieler is dan aandelen, nadeel is dat de rente vaak laag is (omdat je dus minder risico loopt).

Dan zijn er nog indexfondsen (of Exchange Traded Fund, ETF) en dit is waar ik mij op focus. ETF’s zijn eigenlijk een verzameling van aandelen of obligaties, die precies dezelfde verhoudingen heeft als een beursindex (als bijvoorbeeld de AEX). Dat wil zeggen: als bijvoorbeeld Apple 10% van de AEX is, dan zal jouw indexfonds ook 10% aandelen in Apple hebben.

Voordeel van indexfondsen is dat je dus automatisch je beleggingen spreidt (als Apple failliet gaat, bestaan je beleggingen nog uit 90% andere bedrijven) én de beurs historisch gezien altijd is gestegen (hoewel resultaten uit de historie geen garantie zijn voor de toekomst). Nadeel is dat je geen enorme winst op korte termijn zal maken.

So far, so good? Top, dan gaan we door!

Beginnen met beleggen: waarom eigenlijk?

Het is belangrijk om je beleggingsstrategie vast te stellen, omdat je het geld dat je belegt eigenlijk moet beschouwen als “kwijt”. Als je voor de lange termijn belegt, dan zul je een flinke tijd niet aan dat geld komen. Beleg daarom altijd met geld dat je echt kan missen.

Bedenk goed waarom je eigenlijk wilt beginnen met beleggen. Wat is je doel? Wil je eerder stoppen met werken? Of misschien wil je sparen voor de studie voor je kinderen? Wat dacht je van passief inkomen opbouwen? Neem hier goed de tijd voor, want iedere maand geld storten is heel moeilijk wanneer je geen doel voor ogen hebt.

Als je op de korte termijn al geld nodig hebt, is het misschien handiger om je geld in eigen zak te houden en te sparen in plaats van te beleggen. Ik schreef hier een uitgebreidere blogpost over mijn eigen motivatie om te beginnen met beleggen.

Een ander belangrijk punt is bedenken hoeveel risico je bereidt bent om te nemen. Als je jong bent, heb je langer de tijd om eventuele klappen van de beurs op te vangen. Slaap je prima bij wat meer risico (en dus ook een hoger rendement), zou je in verhouding meer in aandelen kunnen beleggen.

Maar, blijf hier ook niet te lang hangen. Wacht niet op ‘het juiste moment om in te stappen’. Een bekend gezegde is “Time in the market beats timing the market”. Onderzoek wijst namelijk steevast uit dat de markt niet te timen valt. En beleg je voor de lange termijn, dan maakt het niet uit wanneer je instapt Echt, de beste dag om te beginnen (mits je de financiële middelen hebt) is vandaag!

Dit zijn mijn uitgangspunten:

  • Passief: Ik wil er niet te veel mee bezig zijn. Er zijn andere dingen in het leven waar ik veel liever mijn kostbare tijd aan besteed dan aan staren naar grafiekjes en beurskoersen.
  • Lange termijn: Omdat ik nog relatief jong ben heb ik een lange beleggingshorizon.
  • Maandelijks inleggen: Door systematisch voor hetzelfde bedrag aan te kopen in plaats van in één keer een groot bedrag, koop je automatisch meer als de beurs laag staat, en automatisch minder als het aandeel aan de dure kant is. Dit heet dollar cost averaging.

Jouw uitgangspunten zullen bepalen waar jij je beleggingsrekening wilt gaan openen. Op basis van bovenstaande uitgangspunten heb ik gekozen voor Meesman.

Meesman is een betrouwbare, stabiele no-nonsense partij die tegen relatief lage kosten enkel belegd in indexfondsen. Dit is heel simpel en laagdrempelig. Je opent een rekening, bepaalt hoe je je geld wilt verdelen in de fondsen (hier kan Meesman ook goed bij helpen) en vervolgens kan je een automatische incasso instellen. Geen omkijken meer naar.

Er zijn meer partijen. Je kan bijvoorbeeld beleggen via je eigen bank (hoewel vaak tegen hogere kosten) of bij DeGiro (relatief lage kosten, maar minder service dan Meesman en het is meer uitzoek werk en minder geautomatiseerd, dus het kost meer tijd.). Bepaal je uitgangspunten, en onderzoek vervolgens welke partij het beste bij jou past.

Mijn eigen plan is simpel:

Ik maak automatisch aan het begin van de maand een vast bedrag over naar Meesman (en naar het aandelenprogramma van mijn werk, maar die laten we voor nu even buiten beschouwing). Dit doe ik meteen zodra ik mijn salaris ontvang (niet aan het einde van de maand – ik betaal mijzelf als eerst). Dit bedrag leg ik in volledig in het Aandelen Wereldwijd Fonds van Meesman. Op dit moment heb ik nog geen obligaties in mijn portefeuille, omdat ik een lange beleggingshorizon heb. Daarnaast beleg ik alleen met geld dat ik echt kan missen, dus ik vind het niet erg om wat meer risico te lopen.

Vervolgens houd ik deze beleggingen vast, en doe ik er niets meer mee. Yes, zo simpel is het. Op de korte termijn laat de beurs veel schommelingen zien, maar op lange termijn een stijging.

Het is ontzettend belangrijk om je hoofd koel te houden. Het ergste wat je kan doen is in paniek je beleggingen met een verlies verkopen wanneer de beurs laag staat (bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis). Houd je blik gericht op de lange termijn, zodat de beurs dit weer kan herstellen.

Dan nu de magie: compound interest

Oftewel, rente op rente. Einstein noemde het het achtste wereldwonder. Wat hiermee wordt bedoelt is het sneeuwbaleffect wat plaatsvindt als jij braaf iedere maand blijft inleggen (en ook je rendement en dividend weer herbelegt). Op korte termijn merk je hier niet veel van, maar op lange termijn gaat het heel hard.

Stel: jouw maandelijkse inleg is €50,-. Laten we ervan uit gaan dat het gemiddelde rendement 7% per jaar is (hoewel geen garantie voor de toekomst, is dit wat het beursrendement historisch gezien is geweest). Dan heb je na tien jaar €8.870,16, tegen een inleg van €6.000,- (10 jaar x 12 maanden x €50,-).

Maar, het wordt pas echt interessant voor de lange termijn. Want na 20 jaar is jouw rekening namelijk €26.319,11 tegen een inleg van €12.000.

En leg je nu 20 jaar lang geen €50,- per maand in, maar €100,-, dan is dit €52.638,21 tegen een inleg van €24.000!

Op deze manier kan je ook terugrekenen. Wil je dus miljonair worden, dan moet je 30 jaar lang €1000,- per maand inleggen (nog steeds met de assumptie gemiddeld 7% rendement). Veel geld, maar het lijkt opeens niet zo ongrijpbaar, toch?

Op deze website kan je je eindkapitaal berekenen.

En je inleg verliezen dan?

Het klopt dat beleggen inherent niet zonder risico is. Risico en rendement gaan hand in hand: hoe hoger het risico, hoe meer rendement en andersom. Je kan je inleg dus tijdelijk deels verliezen. Zo lang je beleggingen niet verkoopt, is het alleen een verlies op papier. Het risico dat je al je geld kwijt raakt als je belegt in indexfondsen is nihil (dan zouden alle beurzen naar 0 moeten gaan).

Het minste risico loop je dus door voor de lange termijn te beleggen in een gespreide, wereldwijde portefeuille, en de markt niet probeert te timen. Onderzoek wijst uit dat dit niet kan. Met indexfondsen hoef je als belegger geen onderzoek te doen, dit doet de beleggingspartij voor jou.

Sparen is overigens ook niet zonder risico. Er staat vrijwel geen rente op de spaarrekening op dit moment en door inflatie verliest je geld aan koopkracht.

Het saaie gedeelte

Als je een beleggingsrekening hebt geopend, ben je klaar om te beleggen. Nu begint eigenlijk het saaie gedeelte. Iedere maand braaf je geld blijven storten en niet aan je beleggingen komen. Dit is de manier om vermogen op te bouwen. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn. Oh, en neem alles wat je leest over investeren met een grote korrel zout zodat je het hoofd koel houdt. Inclusief deze blogpost.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *