Eten Favoriete plekken in Nederland Favorieten

Tip: eten bij De Matroos en het Meisje

De Matroos en het Meisje

Er zijn twee dingen ongelofelijk leuk aan de plek waar we nu wonen:

  1. We delen onze verdiepping met maar liefst 3 gezellige stellen die allen zo’n beetje in dezelfde levensfase zitten,
  2. We wonen vlakbij het Deliplein in Katendrecht.

Welnu, tel bovenstaande twee bij elkaar op en je krijgt een enorm gezellige buren lunch bij de Matroos en het Meisje.

Een geweldig restaurant op het Deliplein waar we onszelf grandioos hebben verwend met een vier-gangen menu en bijpassende wijnen. Bij de Matroos en het Meisje eet je volgens een table d’hôtes concept, oftewel: eten wat de pot schaft. Hier is dat absoluut geen straf.

De sfeer hier is ongedwongen, alsof je in iemands huiskamer bent. We nemen plaats aan de lange houten tafel, leggen de rood-wit geblokte servetten op onze schoot en beginnen onder luid geklets aan de eerste gang. Allereerst: een dungesneden biet met zacht gegaard kabeljauwfilet en een vinaigrette van kaffir-limoen. Kleurrijk en smaakvol!

Het wijnarrangement slaan we over, maar we laten ons voor bepaalde gangen adviseren voor een mooie bijpassende fles. Zo hebben we zin in een “dikke vette Chardonay” en een mooie rode wijn voor bij het hoofdgerecht. De vriendelijke dame van de bediening vertelt enthousiast en kundig over de gerechten en de wijnen.

Voor het tussengerecht genieten we van een pompoen crème met daarop een eierdooiertje gegaard op 63 graden, gebrande prei en spinazie. Daarbij een polenta met truffel en Parmezaan.

De Matroos en het Meisje: een Ode aan Katendrecht

Tussen de gerechten door kijk ik mijn ogen uit op de Delfts blauwe wand. Daarop zijn Rotterdamse taferelen te zien, zoals een ode aan de Aziatische bewoners aan Katendrecht (wat vroeger “China Town” was) en afbeeldingen van de oude haven.

Als hoofdgerecht krijgen we een aardappel mousseline, sukade met een jus van laurier, rode uien compote, snijbonen en wat aardappelkaantjes. Tussendoor nemen we de kaasplank. Als zoete koek gaan de kaasjes naar binnen. De wijn is ondertussen rijkelijk gevloeid en de gesprekken worden geanimeerder.

Het dessert vond ik het minste gerecht: een ijs van eekhoorntjesbrood (paddenstoelen!) en pure chocola. Daarbij een een spong cake van hazelnoot en cacao, crème van aardpeer en een gel van duindoornbes. Het geeft een aardse smaak die voor mij moeilijk te plaatsen was met het ijs – desalniettemin een verrassend en enorm smaakvol.

We hebben ongelofelijk genoten van onze lunch bij de Matroos en het Meisje en krijgt een plekje op mijn Rotterdam Favorieten gids! Een fijne bijkomstigheid is dat we dus op nog nog geen tien minuten loopafstand woonden, en dat we na afloop we naar huis konden rollen. Fantastisch!

Als opvolger van De Matroos en het Meisje is daar restaurant Putaine, ik kan niet wachten om dit na de lockdown uit te proberen. Uiteraard houd ik je op de hoogte!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *