Reisverslag: Italië 2022 - Florence & Modena

Om te vieren dat we twee jaar een relatie hebben, wilden we een weekje ertussenuit. Het werd Italië, met als hoogtepunt een reservering bij niets minder dan het beste restaurant ter wereld: Osteria Francescana. We vlogen naar Florence en de tweede helft van de vakantie spendeerden we in Modena. Hoe dat was? Lees maar mee!

Eten, shoppen en cultuur snuiven in Florence

De vlucht van Amsterdam naar Florence ging voorspoedig en al snel zaten we in de gehuurde Fiat 500 onderweg naar de AirBnB. Op slag zijn we verliefd op deze prachtige stad. Van elk gebouw en iedere gevel straalt oudheid af. De zon schijnt en steekt helder af tegen de geel en oranje tinten van de huizen. Opgewonden parkeren we de auto, droppen we onze spullen en lopen we richting het oude centrum van Florence.

Ponte Vecchio, letterlijk: de oude brug! Op weerszijden van de brug staan talloze juweliers die hun koopwaar in hebberigmakende etalages hebben uitgestald.

Hoe mooi zijn de kleuren van Florence?

Onze hele reis naar Italië draait eigenlijk maar om één ding: eten! Vastbesloten om dé food hotspots van Florence te verkennen, beginnen we aan de tweede dag.

De eerste stop: All’Antico Vinaio, waar ze de allerbeste broodjes genaamd schiaciatta maken. Hier met mortadella en serranoham met truffel…

Uiteraard wordt er ook geshopt: hier bij luxe zaak Luisa Via Roma. Een pitstop maken we bij Floret, een chique healthy superfood oase.

We lunchen bij La Ménagère, een gezellig café dat tegelijkertijd dienst doet als bloemist en winkel. Hier hebben we een fantastische theepot gekocht, die we sindsdien bijna dagelijks hebben gebruikt!

Één van de meest adembenemende winkels is die van Santa Maria Novella. Gelegen naast de gelijknamige kathedraal in een beeldschoon pand dat al zo'n achthonderd jaar oud is. Zelfs Thijs was onder de indruk! Eeuwen geleden werden aromatische bloemen en planten uit de tuin van de kathedraal verwerkt in helende producten door de monniken. Deze technieken worden nog steeds gebruikt! Hedendaags is het assortiment van Santa Maria Novella uitgegroeid tot ook beauty- en wellness producten zoals badschuim, geurstokjes, parfum en bodylotions.

De benaming “winkel” doet het eigenlijk tekort, het lijkt wel alsof we in een museum staan!

Ook voor het huis is er genoeg assortiment: geurstokjes, geurkaarsen en potpourri…

Geslaagd! Op de achtergrond zie je de voorgevel van de Santa Maria Novella kathedraal.

Naast het eten moet er ook cultuur gesnoven worden. In Florence zijn we daarvoor aan het juiste adres. Zo bezoeken we Gucci Garden, een exhibitie gewijd aan het luxe Italiaanse modehuis.

Het passieproject van Gucci opperhoofd Alessandro Michele: Gucci Garden, dat dienst doet als museum, restaurant (van dezelfde chef als waar we later dineren voor onze 2-year anniversary!) en winkel.

De beeldige Gucci Garden boutique. Is het geen plaatje?

De exhibitie is interactief en iedere ruimte stond in het teken van een andere collectie. Hier staan we in de “Tokyo” ruimte!

Geweldig om hier een paar uurtjes rond te dwalen. Aanrader!

Daarnaast bezoeken we ook het beroemde Uffizi museum. Hier is het heerlijk ronddwalen tussen de talloze werken van de grootmeesters van vroeger. Één van mijn favoriete schilderijen, the Birth of Venus van Botticelli, hangt hier. In het echt is het schilderij al even adembenemend als op de plaatjes die ik heb gezien.

Compleet starstruck door alle prachtige kunstwerken die te zien zijn in het Uffizi.

Je weet haast niet waar je moet kijken. Naar boven kijken is net zo interessant als om je heen…

…en vergeet ook zeker niet naar buiten te kijken! Wat een prachtig uitzicht op Florence, hier weer Ponte Vecchio.

Daar is ‘ie dan! The Birth of Venus van Botticelli. Die zachte kleuren, de romantische blik van Venus… Ik vind het prachtig!

Ook dit schilderij is een mood

Na ons bezoek aan Uffizi ploffen we neer bij een willekeurig cafeetje in de zonneschijn. We bestellen een cappuccino en lezen onze boeken. Na een tijdje besluiten we dat het nu ook wel tijd wordt voor een wit wijntje. Ik neem een slokje van de verfrissende witte wijn en slaak een zucht van geluk: op dit moment ben ik op m'n meest mindful.

Zó blij!

Wijn, zonneschijn en schrijven in m’n notitieboekje. Echt, meer heb ik niet nodig.

Wat verder nog ongelofelijke indruk op ons maakt: het Piazza del Duomo. Op het grote plein staan we een tijdlang ons te vergapen aan deze kathedraal. Hoe kan dit ooit door mensen zijn gebouwd? Zó'n prachtig staaltje architectuur, zo gedetailleerd. Het is enorm indrukwekkend. We twijfelen om ook naar binnen te gaan, maar bij het zien van de lange rij besluiten we toch om het vanaf de buitenkant te blijven bewonderen.

Ongelofelijk toch dat dit door mensen is gebouwd? En dat zó lang geleden!

Op onze laatste dag in Florence willen we graag naar de Boboli tuinen, maar helaas: omdat in februari nog het laagseizoen is, worden er aangepaste openingstijden gehanteerd. Bij aankomst zitten de hekken naar de tuinen potdicht. Balen, want het is ook nog eens onze laatste dag dus we kunnen morgen niet terug. Maar deze lichte tegenslag weerhoudt ons er niet van om toch van het uitzicht te genieten. Hebben toch nog ergens de heuvel voor beklommen.

Oh Florence, wat ben je mooi!

Blij en gelukkig

Een tour bij La Marzocco

Bij een café krijgen we een tip van de energieke barista met wie we aan de praat zijn geraakt. Als we van koffie houden, dan moeten we echt een stop maken bij de koffieacademie. Het schijnt een soort Zweinstein voor koffiemakers te zijn, gerund door het merk voor de beste espressomachines: La Marzocco. We boeken ter plekke een ticket voor een tour en een koffie tasting de volgende dag.

De academie ligt net buiten Florence in een prachtig gebouw, waarvan de liefde voor design al af straalt. We worden rondgeleid door een vriendelijke dame die enthousiast vertelt over de geschiedenis van het merk, de techniek in de apparaten en over de koffieplantages van La Marzocco.

Links zie je een originele bar met La Marzocco apparaat uit de jaren zeventig. Rechts een stuk van het museum, dat vertelt over het ontstaan van de apparaten.

Een energieke jonge man met een paardenstaart laat ons verschillende koffies proeven en vertelt over de manier waarop de koffiebonen verwerkt zijn. Daarna laat hij ons nog een aantal toffe ruimtes zien, zoals een design lab waar je samen met een ontwerper een geheel eigen La Marzocco kan laten samenstellen, en een keramiek lab waar espressokopjes en cappuccinomokken worden gemaakt. Wat een geweldige plek om te werken als je van koffie houdt! De man met de paardenstaart is het volledig met ons eens.

Links zie je het prachtige café met een lichtinval waar je U tegen zegt. Rechts het koffie proef lab.

Aan het einde hebben we zó veel koffie op dat we stuiterend het pand verlaten. Een ontzettende aanrader als je hier ook in bent geïnteresseerd!

Foodwalhalla Modena

Na onze tour bij La Marzocco komen we aan in het stadje Modena. Het ziet er wat minder oud uit dan Florence, maar voelt een stuk slaperiger aan. We komen aan in de namiddag, wanneer net alles dicht gaat voor een paar uurtjes. We rusten even uit in de AirBnB en besluiten ´s avonds weer naar buiten te gaan om te eten. Hoe slaperig Modena bij aankomst was, zo levendig is het nu. Iedereen is op straat. Kinderen rennen lachend achter elkaar aan, mensen kletsen en lachen, proosten met wijntjes en delen eten met elkaar.

Meteen verliefd op de prachtige steegjes van Modena.

We ploffen neer bij een typisch traditionele trattoria voor ons typische Modenesische eten: ik neem tortellini, Thijs neemt pasta bolognese. Daarbij drinken we de traditionele mousserende wijn Lambrusco. Het is verrukkelijk.

In het stadje zelf is eerlijk gezegd niet heel veel meer te doen dan wandelen, winkelen en eten. Vinden wij niet niet erg! Wel iets om rekening mee te houden mocht je ook naar Modena willen: voor ons was 3 dagen meer dan voldoende.

Die kleuren! De lampjes die je ziet hangen door heel de stad en geven zo’n sfeervol effect.

Ontbijten doen we bij Menomeka, waar ze heerlijke croissants hebben met pistache crème. Ook een aanrader: het bezoeken van de markt op rechts!

Een veel te duur wit wijntje in het hartje van Modena op het kathedraal plein, maar iedere euro waard. Heerlijk, boekje lezen in de zon!

Eten, eten en nog eens eten. We genieten van heerlijke gelato van Bloom

’s Avonds doen we nog een wijntje bij Archer, een gezellige wijnbar met een bijzonder grote selecte.

Dan: de hoofdreden waarom we hiernaartoe zijn afgereisd: ons diner bij Osteria Francescana. Zó fantastisch en bijzonder dat het een hele eigen blogpost verdient.

👉🏻 Die kan je hier lezen!

Met chef Massimo Bottura!

Op onze laatste volledige dag in Modena hebben we een tour geboekt bij een parmigiano regiano boerderij. Hier leren we over het productieproces van de heerlijke parmezaanse kazen en hebben we aan het einde een proeverij. Zo bijzonder om te proeven hoe zeer de smaak van dezelfde kaas, zó verschilt met verschillende maanden rijping. En dan de rijpingszaal! Rijen en nog eens rijen aan gigantische wielen parmezaanse kaas. Geweldig om te zien!

Ik ben ook een klant

Zoals je hebt kunnen lezen hebben we grandioos genoten van ons weekje Florence en Modena. Beide plaatsen zijn bijzonder om hun eigen redenen. We hebben ons een weg door de week heen gegeten, en ik zou het niet anders willen.    

Vorige
Vorige

Vlog: Girlstrip naar Gent

Volgende
Volgende

Eten bij: Osteria Francescana